Национално състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ЗАВАРЧИК“

 

На 26.03.2022г. на територията на производствената база на НЕКСАС, се проведе Национално състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ЗАВАРЧИК“.

В съревнованието се включиха 19 ученици с професии „Машинен техник“, „Техник-приложник“, „Машинен оператор“, „Заварчик“ и „Мехатроника“ от 10 професионални гимназии:

1.            ПГ „Иван Хаджиенов“, гр. Казанлък;

2.            ПГ „Св. Димитър Солунски“, гр. Белослав;

3.            ПГ „Стефан Караджа“, гр. Елхово;

4.            ПГМ, гр. Сливен;

5.            ПГМЕ, гр. Пирдоп;

6.            ПГМЕЕ, гр. Бургас;

7.            ПГМЕТ „Хр. Смирненски“, гр. Кнежа;

8.            ПТГ „В. Левски“, Горна Оряховица

9.            ПТГ „Иван Райнов“, гр. Ямбол;

10.          ПТГ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Враца;

Състезанието се проведе под егидата на Министерството на образованието и науката, съдействието на Български съюз по заваряване и училище домакин Професионална гимназия по механоелектротехника "Н. Й. Вапцаров" - гр. София.

Уменията на младите заварчици и техните Заварени художествени композиции, бяха оценени от Комисия, съставена от експерти и специалисти в областта на заваряването и свързващите технологии, а именно:

Инж. Павел Попгеоргиев, IWE, IWI-C

Инж. Бойко Йорданов, IWI-C

Инж. Димитър Колев, VT-II

След оспорвана състезателна част, журито определи следните подебители:

 

В категория „Електродъгово заваряване в защитна газова среда с топящ се метален електрод МИГ/МАГ – процес 135“:

Катрин Ефтимова

гр. Казанлък:

Награда за I- во място

Марин Панайотов

гр.Елхово

Поощрителна награда

 

 

В категория „Ръчно електродъгово заваряване РЕДЗ – процес 111“:

Елиаким Стефанов

гр.Елхово:

Награда за I- во място

Анатоли Иванов

 гр.Казанлък

Награда за II-ро място

Кристиян Николов,

гр. Горна Оряховица

Награда за III-то място

Единственото момиче  в надпреварата – Катрин Ефтимова, се отличи с умения, точна ръка и качество на завареното съединение, безопасно и ефективно организиране на работното място. Всички състезатели демонстрираха умения, знания  и готовност за упражняване на придобитите по време на обучението практически способности в реална работна среда. Положеният труд беше високо оценен и всички присъстващи изразиха надежда, че учениците ще продължат да развиват възможностите си и в тази трудна сфера и професия, за която се учи през целия живот. 

Участниците в надпреварата очароваха журито и присъстващите с представените „Заварени художествени композиции“, създадени с много креативност  и въображение, уловили духа на съвременните „Зелени технологии от бъдещето“ и световните тенденции. Отличените са:

ПГМЕЕ

гр. Бургас

Награда за I- во място

ПТГ Н.Й.Вапцаров

гр. Враца

Награда за II-ро място

ПГ Стефан Караджа

гр. Елхово

Награда за III-то място

Форуми като Национално състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ЗАВАРЧИК“, зареждат с енергия, дават светлина в тунела и изпълват с надежда за бъдещето на България.

На церемонията по закриването и връчване на наградите, реч произнесе и председателят на Български съюз по заваряване д-р инж. Марин Белоев. Той изрази своето възхищение от цялостната организация и достойното представяне на младите таланти в конкурса. Д-р Белоев проведе разговор с преподавателите от професионалните гимназии, като се запозна със затрудненията пред които са изправени и преодоляват в работата си с младежите, изказа се уверение за подкрепа от страна на БСЗ в тяхната дейност.

 

Призовите награди и награди за участие бяха осигурени от партньорските фирми на Български съюз по заваряване: Евромаркет груп АД, Каммартон ЕООД, Бьолер Трейдинг ЕООД, Грейко ЕООД.

TOP