ІV национално състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ЗАВАРЧИК“

Уважаеми колеги и партньори,

За нас е огромно удоволствие да съобщим, че на 26.03.2022г на територията на нашата производствена база, ще се проведе ІV национално състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ЗАВАРЧИК“.

Присъединяваме се към Министерство на образованието и науката и Български съюз по заваряване в усилията за популяризиране на професията заварчик сред младите хора.

Участници са ученици от професионалните гимназии с професии „Машинен техник“, „Техник-приложник“, „Машинен оператор“, „Заварчик“ и „Мехатроника“ от професионално направление „Машиностроене, металообработване и металургия“ или по професиите от професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства“.

Във втори /финален/ кръг на съревнованието ще се включат:

  1. ПГ „Иван Хаджиенов“, гр. Казанлък;
  2. ПГ „Св. Димитър Солунски“, гр. Белослав;
  3. ПГ „Стефан Караджа“, гр. Елхово;
  4. ПГМ, гр. Сливен;
  5. ПГМЕ, гр. Пирдоп;
  6. ПГМЕЕ, гр. Бургас;
  7. ПГМЕТ „Хр. Смирненски“, гр. Кнежа;
  8. ПТГ „В. Левски“, Горна Оряховица
  9. ПТГ „Иван Райнов“, гр. Ямбол;
  10. ПТГ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Враца;

Целта на състезанието е да активизира учениците и техните преподаватели от цялата страна да споделят и демонстрират умения, знания  и готовност за упражняване на придобитите по време на обучението практически способности в реална работна среда.

Младите заварчици ще демонстрират заваряване на листов материал /ъглови и челни заваръчни съединения / в две категории:

Ръчно електродъгово заваряване РЕДЗ – процес 111

Електродъгово заваряване в защитна газова среда с топящ се метален електрод МИГ/МАГ – процес 135

Екипите за дизайн и изработка на арт инсталация от всяка професионална гимназия ще представят Заварена художествена композиция c оригинална концепция, естетика и хармонично отношение към околната среда на тема „Зелени технологии от бъдещето“.

Уменията на младите заварчици и техните арт инсталации, ще бъдат оценени от Комисия, съставена от експерти и специалисти в областта на заваряването и свързващите технологии.

За много от младите специалисти, това състезание ще бъде първа професионална изява и първо признание на придобитите умения. Сигурни сме, че ще бъде демонстрирана отлична професионална подготовка и високо качество в изпълнението на заваръчните методи.

Очакваме всички Вас- състезатели и наши партньори с нетърпение, за да видим и подкрепим усилията и креативността на младите  заварчици!

Място на провеждане на ІV национално състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ЗАВАРЧИК“

Гр. София, кв. Челопечене, ул. Яне Стоянов №28

Дата на провеждане на състезанието: 26.03.2022г Организатор на събитието е Министерство на образованието и науката (МОН) с партньорството на Български съюз по заваряване и училище домакин Професионална гимназия по механоелектротехника “Н. Й. Вапцаров” – гр. София.